BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

15 de juny del 2009

UN CAU DE CONTRABAN (CADAQUÉS)

Un cau de contraban és una construcció insòlita. Ho és per la seva situació, més que per la seva utilitat, i és representatiu de les condicions de vida dels nostres avantatpassats. Imagineu-vos un marge amb oliveres; de lluny, només sembla això, però si us hi acosteu i busqueu la "clau" se us obrirà el pas cap al cau. Segurament el fet de construir un cau en un marge volia dir que, a més de posar una terra en conreu, el propietari es dedicava a una altra activitat una mica més compromesa.

La clau no és altra cosa que una llosa allargada (110 cm) que indica el punt on es poden treure les pedres que formen el marge i que deixaran pas a un forat (60x30 cm) que permet el pas d'una persona. L'altura de l'entrada és de 1,75 m i dóna pas a una estança d'un metre d'alt (que disminueix fins al 60 cm), una llargada de 2 m i una amplada de 1,10 m.

La paret que dóna a la part de fora del marge està reforçada amb morter, segurament per evitar que el marge s'esllavissés per la pressió de la terra.

En el llibre "El Cap de Creus. 60 itineraris de Portbou a Roses", el seu autor, l'Arnald Plujà ens parla d'un cau de contraban en un dels seus itineraris. Els que ell esmenta sembla que eren a prop de la costa. En canvi el que us ensenyo és a una hora de Cadaqués, però a la vora d'un dels camins antics que arribaven a aquesta població.

Evidentment, si no hi ha algú que t'hi porti és molt difícil, per no dir impossible de trobar el cau de contraban. Ens hi van portar els propietaris de la finca. Per a mí, aquesta visita va ser una gran sorpresa.





En aquestes imatges podeu veure el cau obert i la situació del cau.





En aquestes altres imatges podeu veure el procés de tancar i dissimular el cau de contraban.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada