BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

8 de setembre del 2011

UNA PLETA AMB BARRACA DE LA SERRA CAVALLERA


Al vessant sud de la serra Cavallera, penjada sobre Sant Martí de Surroca hi ha una pleta amb la seva barraca. És un exemple molt interessant de construcció ramadera atès que combina la seva espectacular situació amb la saviesa d'aprofitar els elements de la natura.



Si no la coneixeu us en diré el nom: la barraca d'en Camps.




Podeu fer l'accés per dos indrets. El primer és baixar des de Puig Estela. Si baixeu per la carena i, en ser al collet que separa el cim d'un altre bony, us desvieu cap a la dreta tot fent una llarga diagonal en descens, sense tenir la intenció d'anar als plans que veureu, la descobrireu a sota vostre. Llavors només és qüestió d'anar-hi directament. L'altre camí d'accés és des de la collada de can Camps. Allà heu de pujar cap a Maus i seguir pel llom herbat (i pendent) fins a trobat els Escalers: un corriol que guanya un tram de cinglera. Després, per terreny herbat, però força penjat, veureu la barraca a sobre vostre.



La barraca és de planta quadrada, malgrat que externament sigui rectangular. El sostre està ensorrat, però s'endevina que estava format per lloses de pedra i gleva, però hi havia bigues de ferro. No s'endevina res de la part interne, perquè el sostre ha caigut a dins. La porta conserva el bastiment de fusta i hi havia pany.



La barraca està situada a un costat de la pleta, que té una superfície de 470 metres quadrats. La paret  de la pleta té una alçada de més d'un metre i mig. Les pedres de la part superior estan col·locades en forma de llibre i es conserva força bé, tret d'un esvoranc a la banda sud. La part nord de la pleta està limitada per les roques naturals. Al centre de la pleta, a la cinglera, hi ha una obertura a la paret, que devia servir per fer marxar els fems. Les pletes sempre es féien en pendent per tal que els orins i fems no quedessin estancats.





No tinc cap mena de dubte en qualificar aquesta construcció com a molt interessant. Una mostra més de l'aprofitament que sabien fer els nostres avantpassats dels mitjans que la natura posava al seu abast. A més la seva situació és un altre punt a favor. Es domina Ogassa, les carenes de Puigsacalm i Milany, al sud, i Sant Amanç i Taga a l'oest.

Ja ho sabeu, si un dia voleu anar a puig Estela, podeu fer una marrada i passar per la barraca d'en Camps. A més, segurament també podreu ensopegar amb altres barraques que hi ha a la serra, algunes ben curioses.










1 comentari:

  1. Hola Joan M.,

    Al Wikipedra hi vaig afegir una barraca (núm.5549) a la vall de Núria, que també forma part d'una pleta d'alta muntanya. Potser seria interessant que algú amb més coneixement li donés una ullada

    Salutacions

    ResponElimina