BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

4 d’octubre del 2013

COLLBATÓ I OLESA TAMBÉ TENEN PEDRA SECA


Sembla, de vegades, que les comarques amb barraques de pedra seca siguin les del sud (del Llobregat en avall) amb l'excepció de l'Alt Empordà i que a la resta de Catalunya hi ha poca cosa o ... res. La realitat és que potser és cert que allà hi ha una alta concentració de barraques, que potser hi ha les construccions més remarcables i que potser són les més visibles perquè el relleu és més suau i el conreu encara es manté. La realitat és que podem trobar pedra seca a molts més indrets.

El divendres (27 de setembre) vam anar a la inauguració de l'exposició "Temps de barraques i marges" que es va fer al Casinet, a Collbató. Aquesta exposició estava inclosa dins les activitats de les Jornades Europees del Patrimoni 2013.


 
 

L’exposició es va inaugurar amb els parlaments de l’alcaldessa i del regidor de Cultura de l’Ajuntament de Collbató; després van intervenir els membres del Centre Muntanyenc i de Recerques Olesà, Natàlia Valldeperas, Joan Soler i Ivan Fernàndez, que juntament amb Jaume Morera són els autors de l’exposició.

L’exposició era una mostra molt acurada de la gran varietat d’objectes que feia servir la pagesia (eines de treball, estris de cuina, ...).
 
 
A la part central de la sala hi havia un marge fet amb les diferents pedres que es poden trobar en aquest sector, així com un amagatall fet de pedra seca.
 
 
 
També hi havia una maqueta d’una barraca de “pedres i barres”, una tipologia molt particular d’Olesa de Montserrat. Jo diria que aquesta tipologia és única a Catalunya, però evidentment no ho afirmaré. Un dels autors de l'exposició ens va comentar que en queden molt poques, perquè quan la fusta es podreix, la barraca s'ensorra.
 
 
 
 
 
 
En uns plafons hi havia la descripció d'unes quantes de les barraques que es poden veure en diferents sectors dels termes municipals dels dos municipis (mapa de situació, fotografies, esquemes de la planta de les barraques,...).
 
 
 
 
L’exposició pretén contextualitzar les barraques i marges en l’època en que es van construir o utilitzar, així com relacionar les barraques amb els materials geològics de l’entorn.

 
Segons ens van comentar, els autors esperen fer una exposició itinerant, per altres municipis i altres comarques.
 
L'exposició s'acaba el dia 6 d'octubre i us en recomano la visita.

Hi ha, però un complement a l’exposició: tres sortides per conèixer barraques i marges. Us deixo el cartell amb les dates de les sortides.

 
En resum, una exposició molt acurada, que és part d’un treball molt extens de recerca del territori, que té en compte l’època històrica i els materials utilitzats per a la construcció. Segurament, amb el temps, les dades i materials s'hauran ampliat.




 
 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada