BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

5 d’agost del 2014

A L'ENTORN DE L'ORRI D'EN CORBILL


Us he de confessar que només havia anat una vegada a l'Orri d'en Corbill; ho vaig fer atret pel nom i el tipus de construcció. Hi vaig pujar en BTT i quan vaig passar pel costat del refugi ramader del Solà del Cavaller, el pastor em va dir que no pujaria gaire més amunt. La veritat és que hi vaig pujar empenyent la bicicleta gairebé tota l'estona!



Un cop vaig arribar a la barraca vaig veure una tipologia que no era freqüent en les barraques que coneixia aleshores. També he de dir que no vaig veure cap més construcció, cosa que no ha passat aquesta vegada.




Fa uns quants dies vam anar a l'Orri d'en Corbill i també una mica encuriosits pels articles que havia llegit sobre aquest sector. Són de Christine Rendu (http://www.academia.edu/2301680/Premieres_traces_doccupation_pastorale_sur_la_montagne_dEnveig i http://adlfi.revues.org/12015) i la crítica que es va fer en el seu moment per part de Christian Lassure a http://www.pierreseche.com/christine_rendu.html.

La veritat és que el dia va acompanyar força: el cel era ben blau i feia un vent molt fred, tot i que ja érem al mes de juliol. A més de l'orri d'en Corbill, vam poder veure 6 barraques ben interessants i diferents, a més d'un indret on fan (o van fer, excavacions).

Evidentment, jo no m'atreveixo a criticar els estudis de Christine Rendu ni tampoc sé dir si en Christian Lassure té raó. Sí que és cert que en les tipologies es pot endevinar una mica quina construcció va ser anterior a l'altre, però ho afirmo, evidentment, per comparació visual (això tampoc vol dir que una construcció molt rústega sigui més antiga que una altra de feta amb més cura).

Per tant, em mantindré molt distant de les opinions dels autors que he citat i us animaré, si us interessa la pedra seca, a fer una caminada de menys de 3 hores, per veure aquestes construccions, independentment de si són prehistòriques, medievals o contemporànies. També us he de dir que aquest sector és molt poc concorregut i solitari. La visió panoràmica que tindreu sobre la Cerdanya i les muntanyes que l'envolten, és meravellosa.

El punt de partida està situat uns metres abans d'un revolt, a prop de Bena. Per fer-hi cap, cal prendre a Enveig, una carretereta que puja fins a una colònia de vacances. Més amunt, trobem un encreuament i cal anar cap a l'esquerra (a la dreta aniríem a Brangolí). Abans d'un revolt hi ha una pista que marxa cap a la dreta on hi ha un plafó, amb un plànol la i normativa.

Prenem la pista (indicador "els Estanyets") que puja fins a una tanca canadenca. Una mica més endavant hi ha el refugi del pastor del Solà del Cavaller. Cap a la dreta veurem tancats de pedra seca. Aquí es pot dir que s'acaba la pista. La continuació son unes roderes que s'enfilen de valent. No hi ha cap possibilitat de pèrdua perquè no hi ha cap altre camí.

La primera barraca (1) la trobarem a l'esquerra del camí, al peu d'uns grans pedrots. La barraca està adossada a la paret i presenta grans lloses al sostre. Entrant, a la dreta, hi ha un espai més elevat (2,10 de llarg i 2 m d'amplada màxima), segurament destinat a dormitori; la resta que queda a nivell del sòl fa 2,10 m de llarg per una amplada d'1,20 m, tot i que en haver-hi la roca mare és molt irregular. Hi ha un parell d'armaris. La porta té una altura d'1,35 m amb una amplada de 60 cm i està orientada al sud-est. 

Per les característiques, jo diria, que estem al davant d'una barraca molt antiga i on van bastir una plataforma per posar-la. Una mica més amunt, cap a les roques, hi ha una estança que podria destinar-se al gos.





A l'altra banda, hi ha una barraca (2), que considero que és molt més moderna per les seves característiques. A més, no lliga gaire amb un tipus de construcció pastoral rústega, ni tampoc amb les barraques que vaig comentar en l'article sobre les construccions al sud del Carlit (http://patrimonimuntanyenc.blogspot.com.es/2013/07/les-construccions-del-vessant-sud-del.html#more)

Aquesta barraca també té una zona 25 cm més elevada  de 3,20 m de llarg i 2,10 m d'amplada màxima; la resta fa 90 cm d'amplada . L'altura de la barraca és de 3,10 m. Té llar de foc i un forat rodó al sostre per tal d'actuar com xemeneia. A més, el tancament és en volta, cosa que li dóna un perfil exterior ben característic. La porta té una altura d'1,10 m i una amplada de 60 cm i està orientada al est/sud-est. És una magnífica talaia de la Cerdanya.







Entremig de les dues barraques hi ha el piló de pedres (3) que podeu veure en la fotografia. Al seu darrera hi ha un recer o una petita barraca. Quina era la finalitat? Ho desconec.

A les roques del davant hi ha la primera barraca i al fons podem veure la Tosa d'Alp i Puigllançada.


Una mica més amunt de la primera barraca hi ha una pleta.


Pujant una mica més, a la dreta, trobem la tercera barraca (4). Aquesta sí que es caracteritza per la seva rusticitat. És de planta rectangular de 2,80x1,60 m; l'altura és d'1,80 m. La porta fa 60 cm d'amplada i té una altura d'1,25m; està orientada al sud-est. El sostre també és de lloses planes. Només pensar com podien moure els blocs del sostre, ja és motiu d'admiració!



Veurem l'orri d'en Corbill, una estona abans d'arribar-hi. És una construcció imponent per la seva tipologia, però està molt reformada (amb això vull dir que hi ha ciment i porta metàl·lica). El diàmetre és de 3,60 m i l'altura interior és de 3,35 m. També té l'elevació per a dormir, però aquí té una altura de 55 cm. El bastiment de la porta està molt treballat.

Abans d'arribar-hi, a la mateixa alçada, hi ha una construcció (5), ensorrada, que devia ser la barraca precedent de la que podem veure.




Si continuem amunt per l'extens prat inclinat, veurem, a sota els roquisssers, dues construccions més.


La primera és una construcció de planta quadrada (7), però que tendeix a ser circular. Per l'absència de pedres a l'interior, gairebé diria que el sostre era una coberta vegetal.



Més amunt, trobem l'altra barraca (8). Aquesta és de planta irregular en forma hexagonal d'1,90 m de llargada màxima i 2,30 m d'amplada màxima; l'altura màxima és d'1,50 m i té lloses planes al sostre. La porta té una altura d'1,05 m i una amplada de 70 cm. Al seu costat hi ha la pleta, amb l'entrada (una característica que, fins ara, no havia vist).







Fins aquí, el periple d'ascens. Ara toca baixar i ho vam fer, anant cap a la dreta, deixant l'Orri d'en Corbill a l'esquerra, en direcció a unes roques on es veu una construcció de planta quadrada (9), sense cap rastre de pedres en el seu interior. Més avall veiem un tancat on han fet excavacions (10) on es veuen algunes parets i també alguna pleta que aprofita les roques.

En resum, un recorregut que podrem fer en 2 h 45 min, des de la cota 1590 fins a 2177 m (barraca 8). Us deixo un croquis del recorregut.





La situació dels elements (coordenades ED50):

(1) 408860 / 4705676 / 1919
(2) 409018 / 4705817 / 1923
(3) 408876 / 4705769 / 1923
(4) 408976 / 4706081 / 1981
(5) 408671 / 4706451 / 2098
(7) 408690 / 4706958 / 2160
(8) 408662 / 4707015 / 2177
(9) 408426 / 4706389 / 2110
(10) 408508 / 4706293 / 2088


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada