BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

17 de juliol del 2016

UNA PLETA I UNES ROQUES AMB CASSOLETES

Aquesta pleta és al vessant sud el puig de les Agudes. Aquest cim és una talaia magnífica i és el punt culminant dels vessants que, després del bosc, es transformen el prats. Feia molts anys que no hi havíem pujat i aquest dissabte hi hem fet una ascensió des de Llanars.



Al mapa, el nom, no deixava gaires dubtes: pleta dels Eugassers. Tot baixant del cim, vaig decidir anar a veure si hi havia alguna cosa. La sorpresa va ser trobar una magnífica pleta, un bon exemplar del que eren aquest tipus de construccions ramaderes.



A l'ortofoto de l'ICGC es veu perfectament el perímetre de la pleta. La superfície d'aquesta pleta és d'uns 275 metres quadrats. El desnivell, entre el punt més alt i el més baix és de 5 m, per a una distància de 15 m; això ens dóna un pendent del 33%.





La barraca està situada a la part alta de la pleta, protegida pel vessant de la muntanya i orientada al sud. És una construcció massissa, molt bé feta. Té un caramull format per tres pedres. Interiorment és irregular i encara es fa servir, com a mínim, per a guardar-hi la sal per a les vaques. Un element que destaca és la llinda que sobresurt com una visera.


Considero que és un exemplar molt interessant atès el seu estat de conservació. Si no em falla la memòria cap de les pletes que he vist fins ara presenta tant bon estat, perquè en unes no hi ha la barraca o està ensorrada o les parets del perímetre gairebé no es veuen.


Però a més hi ha un altre element del qual em costa saber la utilitat. A continuació de la paret de la barraca hi ha un trau en el mur que entra a una petit espai. Tot i que sembla que hi hagi un trosset cobert, se'm va passar pel cap la possibilitat que fos un comptador. De fet, sembla el lloc més adient per a sortir el bestiar.

Al darrere la barraca, a la dreta de la fotografia, es veu l'espai

Aquí es veu l'espai entre la barraca (esquerra) i el mur (dreta)

Més avall, un altre nom del mapa em va cridar l'atenció: turó de la Barraqueta. En aquest indret hi ha uns plans i un grup rocós. Tot i que en un petit marge hi ha una acumulació de pedres que podria correspondre a una barraca de petites dimensions, a les roques vam poder veure uns forats que identifico com a cassoletes. En una pedra hi ha una certa abundància, mentre que en altres només n'hi ha un parell. No he trobat informació si aquests forats podrien ser prehistòrics, però si hi ha algú que ho conegui, estaria bé saber si vaig o no errat.



1 comentari:

  1. I això no deu pas ser Queralbs, oi que no?
    Per sobre de Tregurà també n'hi vaig trobar...

    ResponElimina