BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

11 d’agost del 2016

ORRI BUS

En diverses poblacions, hi ha en una rotonda, una barraca de pedra seca de nova construcció com a element decoratiu i que, d'alguna manera, és una mena de reconeixement a les arrels de la població.





A la Llaguna (Capcir), al costat de la carretera D 118 hi ha una curiosa parada de bus: és l'Orri Bus. 

És una construcció totalment "de mentida", és a dir, que només té pedra com a revestiment atès que la construcció s'ha fet amb material prefabricat. 

De planta circular, té un banc en tot el seu perímetre i un llum central. L'entrada és, evidentment, molt àmplia i hi ha una grossa llinda on hi ha el nom i la data de construcció.




Li han posat el nom d'"orri" perquè en aquestes contrades les barraques de pastors tenen aquesta accepció. No obstant és ben clar que un orri és "el lloc on hom muny les ovelles i fa el formatge" (diccionari de l'Enciclopèdia Catalana). El que no sé si aquesta accepció és conseqüència de la influència francesa.

En tot cas, als qui ens interessa la pedra seca, la mirada ens hi va de seguida. És, si més no, una original parada que lliga amb l'ambient muntanyenc de la població de la Llaguna.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada