BENVINGUTS AL BLOC "PATRIMONI I MUNTANYES"

Benvinguts al blog "Patrimoni i muntanyes"

L'objectiu d'aquest blog és donar a conéixer elements i indrets relacionats amb el nostre patrimoni rural en general i això inclou també la pedra seca. Un patrimoni extens i oblidat que cal conèixer i conservar.

Aquest blog vol ser una contribució a la seva coneixença.




EL NOU ARTICLE DEL BLOG

El nou article del blog: Article a la revista "Muntanya"

31 de maig del 2017

LA CURIOSA BALMA DE L'ESTRADA

De balmes obrades n'hi ha a molts indrets. Algunes són habitatges, com la casa del Puig de la Balma a Mura, però la majoria de balmes obrades que trobem tenen un tipus constructiu molt bàsic; és a dir, pedra i morter (o fang), sense gaires pretensions. Trobo que la balma de l'Estrada surt una mica d'aquesta tònica, perquè no sembla gaire lògic que en una balma d'unes dimensions tan reduïdes s'hagués construït una arcada tan destacada.



La balma de l'Estrada és al terme municipal de Lluçà, molt a la vora de Santa Eulàlia de Puig-oriol i a pocs metres de la casa del mateix nom.

Està situada en un vessant rocós (no arriba ni a ser una cinglereta) i allà, uns metres per sobre la pista d'accés a la casa, hi ha l'obertura. La planta de la balma és triangular i fa uns 7 m de façana i uns altres 7 de llargada. El sostre, va baixant cap al final de la balma, però es manté al voltant d'1,5 m d'altura en força tros. La façana no es veu tota des de fora perquè hi ha arbres que han arrelat.




A mi em sobta veure un mur tant ben fet i, sobretot, l'arcada. Normalment, per les dimensions que té (i per comparació amb altres balmes del mateix estil), la paret hauria de tenir una senzilla obertura. Tot i que he estat mirant amb atenció les pedres, no hi ha cap data. Tampoc sembla que n'hi hagi per dintre. No es veu cap armari, però a prop de la porta hi ha uns forats a la paret de l'esquerra que semblen fets per mans humanes.






En algun punt, el mur, ha baixat per la part de dins de la balma, segurament per la pressió de les arrels.






A la vora de la balma hi ha un roure de grans dimensions i un clap de marga, al capdamunt del qual es veuen unes pedres grosses que semblen haver estat posades allà per fer un marge d'un petit camp. 




En direcció a l'Estrada, a pocs metres de la balma hi ha una tina. 





L'amic Eloi, en el seu blog Torcularium esmenta que hi veu la data de 1687: 

https://torcularium.blogspot.com.es/search?q=estrada

Jo només hi sé veure un 6, però el tipus de pedra no permet el manteniment de les inscripcions. La tina és de petites dimensions i a la vora també hi ha un mur de grans blocs.





I veient tot això pensava, si no podria ser que la balma fos l'aixopluc del conreador d'unes vinyes situades al seu entorn i on ara hi ha alzines i roures? Crec que lligaria força amb el fet de la proximitat d'una casa important que cedeix terreny (de difícil conreu) per fer-hi vinya.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada